خدمات کاردرمانی را از کجا می توان دریافت کرد؟ مراکز دریافت خدمات کاردرمانی کجا هستند؟ در مطالب قبلی در رابطه با کاردرمانی صحبت کردیم و گفتیم که کاردرمانی چیست؟ چه مزایایی دارد؟ و متخصصان کاردرمانی به چه کسانی خدمات ارائه میدهند؟ در این مطلب قصد داریم به این سوال بسیار مهم پاسخ دهیم که خدمات کاردرمانی در چه مراکزی ارائه میشود؟
افرادی که با ناتوانیهای خاص دستوپنجه نرم میکنند معمولا هنگامی که نیاز به دریافت خدمات کاردرمانی دارند با این سوال مهم روبهرو خواهند شد. اگر شما نیز جزو این دسته افراد هستید مطالعه این مطلب میتواند برای شما بسیار مفید باشد. به عبارت کلی خدمات کاردرمانی در 4 بخش دولتی ، خصوصی ، عمومی غیردولتی و خیریه ارائه می گردند.

۱. دفاتر کاردرمانی
منظور از دفاتر کاردرمانی مراکزی تخصصی است که متخصصان کاردرمانی در آن به ارائه خدمات میپردازند . مجوز این دفاتر توسط سازمان نظام پزشکی صادرشده و معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی آن منطقه بر عملکرد آنان نظارت می کنند ، عملکرد این دفاتر در بخش در بخش خصوصی طبقه بندی می شود . در این مرکز درمانی وسایل و تجهیزات مهمی وجود دارد که به کاردرمانگر و بیمار کمک میکند تا اهداف درمانی و بر محور occupation را دنبال کنند.
این نکته را در نظر داشته باشید که دفاتر کاردرمانی در کلانشهرها بسیار بیشتر از شهرهای کوچک هستند. البته این بدین معنی نیست که نمیتوان در شهرهای کوچکتر از خدمات کاردرمانی استفاده کرد. بلکه تنها یک مقایسه بین ارائه خدمات کاردرمانی در کلانشهرها و شهرهای کوچک است. البته این نکته را در نظر داشته باشید گاهی ممکن است دفتر کاردرمانی در کنار سایر تخصص های توانبخشی واقع شده باشد.
۲. بیمارستانها
یکی دیگر از مکانهایی که کاردرمانگرها در آن به ارائه خدمات به بیماران میپردازند، بیمارستانها است.
در برخی از بیمارستانها بخشی جداگانه برای ارائه خدمات توانبخشی به بیماران نیازمند دریافت این خدمات در نظر گرفته شده است تا بیماران با مراجعه بتوانند خدمات دلخواه خود را دریافت کند. در این قسمت هر 4 بخش دولتی ، خصوصی و عمومی غیر دولتی و خیریه فعال هستند.
۳. خدمات ویزیت در منزل
برخی از بیماران به دلیل داشتن ناتوانیهای شدید امکان مراجعه به مراکز درمانی برای دریافت خدمات را ندارند. خوشبختانه امروزه امکان دریافت خدمات کاردرمانی در منزل نیز فراهم است. بیمارانی که از ناتوانیهای شدید رنج میبرند یا به هر دلیلی نمیتوانند به مراکز کاردرمانی مراجعه کنند، با دریافت خدمات کاردرمانی در منزل میتوانند یک قدم به درمان و کنترل بیماری خود نزدیکتر شوند.
دریافت خدمات کاردرمانی در منزل میتواند نقش بسیار زیادی بر روی روند درمان داشته باشد. لازم به ذکر است این خدمات جزو بخش خصوصی است .
۴. دانشگاههای علوم پزشکی
از دیگر مراکز ارائه کننده خدمات کاردرمانی میتوان به دانشگاههای علوم پزشکی اشاره کرد که این بخش کاملا دولتی می باشد.
این خدمات در دانشگاههای علوم پزشکی توسط متخصصان و دانشجویان این رشته ارائه میشود. افراد علاقهمند میتوانند با مراجعه به بخش توانبخشی دانشگاههای علوم پزشکی از این خدمات برخوردار شوند.
البته این نکته را در نظر داشته باشید که برخی از دانشگاههای علوم پزشکی به خصوص دانشگاههای کوچکتر ممکن است بخش ارائه خدمات توانبخشی نداشته باشند و مراکز دانشگاهی، مراکز آموزشی بوده و فعالیت های درمانی در آنها توسط دانشجویان مجاز و قانونی می باشد.

۵. مراکز جامع توانبخشی
منظور از مراکز جامع توانبخشی، مراکز درمانی است که به طور تخصصی در زمینه توانبخشی بصورت تیمی فعالیت دارد ؛ بدین معنی که در این مراکز علاوه بر فعالیت در زمینه رفع ناتوانیهای حرکتی ممکن است بر روی دیگر ناتوانیها مانند ناشنوایی، نابینایی، اختلالات گفتاری و غیره نیز فعالیت شود.
در مراکز جامع توانبخشی متخصصان مختلفی با همکاری یکدیگر به ارائه خدمات میپردازند. همین موضوع نیز باعث میشود تا این مراکز نقش بسیار زیادی در سلامت جامعه و رفع ناتوانیها ایفا کنند.
در مراکز توانبخشی دولتی و شخصی از وسایل و تجهیزات مختلفی استفاده میشود که کمک میکند تا بیماران در مسیر به دست آوردن تواناییهای بیشتر، بهتر قدم بردارند. این مراکز شامل هر 4 بخش ارائه کننده خدمات می باشند .
۶. سازمان هلال احمر
هلالاحمر یک انجمن اجتماعی و مردم نهاد است که تمامی تمرکز خود را بر کاهش رنج، ناتوانی و مشکلات انسان در بیماریها، اتفاقات، تصادفات و غیره قرار داده است. همین موضوع نیز باعث میشود تا یکی از مهمترین خدماتی که توسط هلالاحمر ارائه شود، کاردرمانی باشد. این سازمان جزو بخش عمومی غیردولتی ارائه کننده خدمات کاردرمانی می باشد . کاردرمانی در مراکز هلالاحمر توسط متخصصان این رشته انجام میگیرد. این متخصصان با دانش و تجربهای که به واسطه تحصیلات عالیه خود به دست آوردهاند، میتوانند بهترین برنامه درمانی را برای حمایت و همدلی با بیمارانی که به هر دلیلی با ناتوانیهای جسمی، ذهنی و روانی دستوپنجه نرم میکنند، تنظیم نمایند.
۷. سازمان بهزیستی
بهزیستی یک سازمان اجتماعی است که برای کمک به افراد نیازمند به دریافت خدمات توانبخشی و حمایتی راه اندازی شده است. در این مراکز خدمات مختلفی ارائه میشود که یکی از مهمترین این خدمات کاردرمانی است.
کاردرمانگرهای متخصصی که در سازمان بهزیستی به ارائه خدمات میپردازند، متخصصانی خبره و توانا هستند که تجربه بالایی در زمینه کار کردن با انواع بیماریها و ناتوانیها دارند. خدمات ارائه شده توسط این متخصصان به بیماران باعث میشود تا بار ناتوانی به طور قابلتوجهی کاهش یابد و افراد ناتوان بتوانند عواقب ناتوانی خود را به طور قابلتوجهی کاهش دهند.
خدمات کاردرمانی در سازمان بهزیستی به دو صورت ارائه می شود :
- ارائه خدمات کاردرمانی در مراکز دولتی سازمان بهزیستی (بخش دولتی)
- ارائه خدمات کاردرمانی در مراکز روزانه یا شبانه روزی که توسط سازمان بهزیستی برون سپاری شده اند ( بخش عمومی غیردولتی)
8. سازمان آموزش و پرورش استثنائی
از دیگر ارگانها و سازمانهایی که خدمات کاردرمانی را ارائه می نمایند می توان به سازمان آموزش و پرورش استثنائی اشاره کرد . این سازمان از سازمان های وابسته به وزارت آموزش و پرورش بوده و کاردرمانگران را به عنوان درمانگر توانبخشی در مدارس ویژه خود استخدام می نمایند . کاردرمانگران در این مدارس به ایفای نقش بازتوانی جسمی ، ذهنی و اجتماعی و بهبود عملکرد درسی و مشارکت های اجتماعی می پردازند .
این بخش هم دولتی می باشد .
نتیجهگیری
در این مطلب به بررسی این موضوع پرداختیم که کاردرمانگر ها در چه مراکزی به ارائه خدمات میپردازند.
تنوع مراکز ارائه خدمات کاردرمانی باعث میشود تا هنگامی که بیمار قصد دریافت خدمات کاردرمانی را دارد، در انتخاب دستش کاملا باز باشد و بتواند از میان مراکز متنوع نام برده هر کدام را که بیشتر میپسندد، انتخاب کند. فراموش نکنید تمامی این مراکز با تلاش و همت متخصصان کاردرمانی راه اندازی شدهاند و امروز محلی برای دریافت خدمات مورد نیاز بیماران هستند.